Sahiplik anlamı getiren "ZÛ" ("ذو") lardan sonra gelen kelimelerin bazısı nekire, bazısı ma'rife geliyor. Bunun sebebi nedir?

Ayrıntılı olarak açıklamaya çalışayım: 1. Zû ifadesi cümlede birçok görevde olabilir. Bu örneklerde Zû genelde sıfat olarak gelmiş. 2. Zû bulunduğu yerlerde hep muzâf olarak bulunur ve yanına bir muzafun ileyh alır. 3. Sıfatın (na't) özelliği mevsufun (men'ût) yani o sıfatla sıfatlanan varlığın bütün özelliklerini taşımaktır. 4. Bir mevsuf (men'ût) ma'rifeyse sıfatının (na't) da ma'rife olması gerekir. 5. Bütün muzaflara ma'rifelik ya da nekirelik özelliğini veren muzafun ileyhleridir. Muzafun ileyh nekire ise muzaf nekire, muzafun ileyh ma'rife ise muzaf ma'rife olur. 6. Bu nedenle Zû, ma'rife bir isme sıfat olursa, onun muzafun ileyhi ma'rife olmak zorundadır. Eğer Zû, nekire bir isme sıfat olacaksa da, ona ait muzafun ileyhin nekire olması gerekir. رَجُلٌ ذُو سَيَّارَةٍ جَمِيلَةٍ.... (güzel arabalı bir adam) Burada racul nekire olduğu için zû'dan sonra gelen kelime nekire. اَلرَّجُلٌ ذُو السَّيَّارَةِ الْجَمِيلَةٍ....(güzel arabalı adam) Burada racul ma'rife olduğu için zû'dan sonra gelen kelime ma'rife. İnşallah anlaşılmıştır.

Yorumlar

  1. Kıymetli hocam; sitenizden aradım size mesaj gönderecek yer ancak burayı bulabildim. Ayrıca isminizi ve resminizi de bulamadım.

    Epeydir arapça öğrenmeye çalışan biri olarak hakikaten çok verimli ve akıcı bir seri olmuş. Allah razı olsun. Emeğinize sağlık. Ayrıca böyle büyük bir hizmeti meccanen yapıyor olmanız, ayrıca takdire şayan.. Hele ki kuran, cennet ve peygamber dili olan arapçayı öğreterek essebebu kelfail olarak inşallah çok hayırlara nail olursunuz. Zaten ilim ve ilme hizmet parayla yapılmaz. Bu fakir de hem mühendislik yapıyor hem de ufak tefek malumatımızı meccanen insanlarla paylaşıyor.. cümlemizin hayratını Rabbim kabul etsin inş. sizleri tekrar tebrik ederim. Cenab-ı Hak murad ettiğiniz maddi ve manevi dünyevi ve uhrevi neticeleri hasıl buyursun inşallah.. Amin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Alevi Bektaşi İcazetnamesi

Fransız: İz'ansız